Stålpojkens stad.

Stålpojkens stad

Stålpojkens stad

Du-reformen 1967 slog undan benen på auktoriteterna. Aldrig mera ”professorn, doktorn, direktören, rektorn” och så vidare. Nu blev det helt enkelt ”du” från alla till alla.

Jag ville utvidga detta genom att höja populärkulturens status. Seriealbum, påstod jag, var lika mycket värda som Shakespeare och Aniara. Och skapare av serier som Mandrake, Fantomen, Stålmannen och Stålpojken – dessa tecknare var mina estetiska idoler.

Inte minst Joe Shuster (1914-1992), som ritat de två senare. Hans stil var klar, enkel och effektiv. Detta grafiska blad är inspirerat av bakgrunden till Stålpojkens flygturer över hemstaden Smallville. Byggnaden i centrum är en biograf, med flott fasad och en mer anonym bakre volym. De platta taken är karakteristiska för USA:s städer. Det som syns längre bort liknar svenska byggnader från 60-talet, så kallade skivhus.

Till höger finns en byggnad med inskriptioner tagna från Öyvind Fahlströms verk. Orden handlar till stor del om president Nixons filosofiska funderingar. Hela bilden är en liten del av en större målning jag gjorde på 70-talet, ”Öyvind Fahlströms död”.

Carl Johan De Geer 2018