USA Mördare

USA Mördare

USA Mördare

I april 2004 får jag veta att Bukowskis har tagit bort min serigrafi från 1967, "USA MÖRDARE", från sina visningar. Jag sålde den 1967 för fem kronor. Den anses nu kunna uppfattas som ett ställningstagande när det gäller Irakkriget Det är längesen USA förlorade Vietnamkriget. 1967 pågick det för fullt och jag var 29 år gammal. En vredgad stämning rådde i de kretsar där jag umgicks. USA hade under en enda vecka fällt så mycket bomber över Nordvietnam att man överskred hela den bombmängd som hade fällts under hela 2:a världskriget. Lika lite då som nu var jag "USA-hatare". Jag älskade amerikansk film, litteratur och konst. Det var utrikespolitiken jag och många andra var negativa till.

En lördag skulle min dåvarande hustru och jag ha utställning på det lilla men livaktiga "Galleri Karlsson" i Stockholm. Hon ställde ut målningar, jag textilier, fotografier och grafiska blad. Ett par av dessa var av antinationalistisk och antimilitär natur. Fredag kväll hade min vrede över bombningarna nått sin kulmen Jag satte mig ner med min vassa skalpell och skar ut USA MÖRDARE och en flagga med små hakkors i. Det var en hastig och spontan handling. Jag skar som vanligt i ett shellackbaserad material kallat skärfilm. Det utskurna materialet smälte jag sedan fast i en screenduk med hjälp av thinner. Jag tryckte sedan under natten dessa serigrafier i två färger. Upplagan är jag inte säker på, jag tror att det rörde sig om 50 exemplar. På galleriet hade vi sedan vernissage och allt var normalt. Jag sålde några få av mina blad och signerade dem med blyerts. Statens Konstmuseer hörde till köparna. USA MÖRDARE var inte numrerad, de två andra serigrafierna var numrerade 1 - 25. Tror jag.

På söndagsförmiddagen när vi kom till galleriet för att öppna utställningen visade det sig att polisen hade varit där och beslagtagit alla mina kvarvarande serigrafier

79 grafiska blad togs i beslag. En liten bunt USA MÖRDARE som poliserna inte hade hittat beslagtogs några dagar senare när de kom tillbaka. Jag blev åtalad för "skändande av statssymbol, skändande av utländsk statssymbol samt uppvigling" och fälld i Stockholms rådhusrätt och, efter mitt överklagande, i Svea Hovrätt. Straffet blev 75 dagsböter.

Jag ville behålla mina grafiska blad men fick från Kungl. Maj:t följande besked: "Litografierna är av sådan beskaffenhet att de skola till förebyggande av vidare brottslighet förverkas". De eldades senare upp av polisen. Jag har hört rykten om att jag är representerad på Polismuseet, avdelningen för beslagtaget bevismaterial.

Att USA MÖRDARE anses kontroversiell på Bukowskis 37 år senare aktualiserar något som jag länge tänkt göra: en besittningsrestitution. Att trycka upp de av polisen (enligt min åsikt orättmätigt) förstörda serigrafierna på nytt. I ungefär samma antal som de destruerade. Detta antal är uppskattat på ett ungefär eftersom polisen gjorde två beslag vid olika tillfällen. Nummer två utan att lämna något beslagsprotokoll.

Carl Johan De Geer